ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET

Zvjezdan Ružić, pijanist i skladatelj, peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade “Status” u kategoriji “Jazz Klavir”, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Uz brojne suradnje i osebujan diskografski opus koje je ostvario s eminentnim glazbenicima hrvatske jazz, klasične te pop/rock scene, Zvjezdan je dosad snimio tri autorska albuma, od kojih su “The Knightingale Cabaret” i “Elfin Farewell” nagrađivani Porinom za najbolju jazz skladbu, dok je njegov treći autorski album, a koji je prvu službenu promociju doživio u Shanghaiju – osvojio čak dva Porina; za najbolji jazz album te za najbolju jazz izvedbu!  Glazbenik koji je u samo 30 godina života glazbom proputovao pola svijeta, nastupao u prestižnim dvoranama poput “Schoenberg Hall” na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, čuvene “Arene Budokan” u Tokiju – gdje je nastupio sa svjetskom senzacijom “2 Cellos”, najstarijoj koncertnoj dvorani u Shanghaiju – “Cadillac Shanghai Concert Hallu” – koju je napunio sa svojim sextetom…usto se može pohvaliti s dvije velike turneje po Kini, na kojima je izvodio svoju autorsku glazbu te osvojio srca Kineza s albumom “Pandaland”. Sredinom Srpnja u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Zvjezdan će snimati svoj četvrti autorski album pod imenom “Delightful F” u izvedbi solo klavira, dosad najizazovnijeg, ali i, kako Ružić voli reći: “najintimnijeg projekta u dosadašnjoj karijeri”…

 

Zvjezdan Ružić Sextet:

Zvjezdan Ružić – piano, mellotron

Tomaž Gajšt – trumpet

Vojkan Jocić – soprano saxophone

Lenart Krečič – tenor saxophone

Miha Koren – double bass

Adriano Bernobić – drums

 

BIOGRAFIJA:

Zvjezdan Ružić je pijanist, aranžer i skladatelj čije titule tek djelomično opisuju mikrokozmos u kojemu koegzistiraju njegova glazba i njegova publika. Iskreni romantik u vječnoj potrazi za istinom istu traži i pruža i notama, što osjećaju i struka i publika koja s nestrpljenjem iščekuje njegov sljedeći projekt.

Rođen 21. lipnja 1988. u Rijeci, bilo je, zapravo, pitanje vremena kada će napustiti sigurnu luku i uputiti se svjetskim morima kako bi usavršio vještinu kojom na svakom koncertu uspijeva dati komadić sebe svojoj publici. Jazz klavir je diplomirao na Kärtner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi prof. Roba Bagarda (SAD), a potom znanje usavršava na jazz seminarima pijanista Emila Spanyja te privatnim satovima pijanista Davida Gazarova.

2015. godine sa svojim sekstetom izdaje prvi samostalni album, „The Knightingale Cabaret“, na kojem uspješno pronalazi način da pomiri elemente američkog jazza s hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. Isto prepoznaje i struka, pa Ružić biva nagrađen Porinom za najbolju jazz skladbu te od tog albuma broji tek prvu u nizu takvih nagrada. Neposrednost i iskrenost njegovog izričaja čine njegove skladbe jednostavno pitkima čak i kad one imaju nimalo jednostavne ritmičke mjere. To je zasigurno jedan od razloga zašto je i njegov drugi album, „Elfin Farewell“, također nagrađen Porinom za najbolju jazz skladbu. 2017. godine Ružić osvaja Kinu ili, bolje rečeno, Kina osvaja Ružića, pa inspiriran prvom turnejom po Kini sklada posljednje objavljeni album „Pandaland, kojeg je struka Porinom nagradila u čak dvije od tri kategorije: najbolji jazz album i najbolja jazz skladba. Velika promocija albuma izvedena je 2018. godine upravo u zemlji inspiracije, Kini. Unatoč tome, vjerojatno upravo njegova skromnost i neopterećenost priznanjima omogućuju da publici svaki put bude toliko blizak i intiman, kao da je svaka nota upravo za njih – jer doista jest. Iako nisu razlog zbog kojeg se bavi sviranjem, Ružić broji mnoge nagrade: kao peterostruki dobitnik Porina i šesterostruki dobitnik strukovne nagrade „Status“ u kategoriji jazz klavir, svaki put iznova potvrđuje kvalitetu svog glazbenog izričaja.

Na svoje putovanje glazbom vodio je publiku diljem svijeta. U samo 30 godina života, nastupio je i svoj glazbeni trag ostavio u u prestižnim dvoranama poput Schoenberg Halla na sveučilištu UCLA u Kaliforniji i najstarijoj koncertnoj dvorani u Shanghaiju, Cadillac Shanghai Concert Hallu, koju je napunio sa Zvjezdan Ružić Sextetom, a suradnja s 2Cellos odvela ga je i putevima Australije, Novog Zelanda i Japana, gdje je nastupio u Tokiju u čuvenoj Areni Budokan.

Vedrina i dječački duh te stalna potreba za istraživanjem nečega novog rezultirali su i suranjom sa zagrebačkim Dječjim kazalištem lutaka na predstavi „Cvilidreta“ pod vodstvom vrsne redateljice Saše Broz, no to nije bila prva suradnja s kazalištima: već prije je surađivao s kazalištima skladanjem glazbe za predstave “La fatiche di Pseudolus”, “I botoni de la Montura” te “La finta ammalata”.

Nakon godina istraživanja svijeta kojeg donose crno-bijele tipke i suradnje s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima, koja su rezultirala osebujnim diskografskim opusom, Ružić se prepušta novim vodama te sprema solo piano album „Delightful F“. I dok je isti u dosadašnjoj karijeri najveći izazov za njega, na premijernoj izvedbi u Opatiji 27. ožujka, publika sastavljena od prijatelja, renomiranih domaćih glazbenika te vjernih fanova je pokazala da je itekako spremna za njegove nove glazbene podvige.