Više o festivalu 2015

2015. godina je bila prekretnica u razvoju našeg Jazz Festivala, jer smo napokon ustanovili vokalne i instrumentalne radionice kao standardni dio Festivalskih aktivnosti. Instrumentalna radionica je počela skromno u okviru radionice jazz-a naše škole, i bez angaržovanja profesora sa strane.

Za vokalnu radionicu jazz pjevanja smo angažovali istaknutu profesoricu-Jazz pjevačicu Jelenu Jovović iz Beograda, koja ima za sobom dugačku Internacionalnu karijeru. Radila je kao pedagog i jazz pjevačica u Juznoafričkoj Republici, Austriji i Njemačkoj i sarađivala sa mnogim renomiranim svijetski poznatim i priznatim Jazz muzičarima.

Festivalsku ritam sekciju, koji su pratili koncerte, sačinjavali Fillipo Rodolfi klavir (Italija)Branko Marković kontrabas (Beograd) Zoran Cele Ćetković bubnjevi(Crna Gora)i Milorad Shule Jovović gitara(Crna Gora).

Koncert 26.08. to jeste otvaranje Festivala, povjereno je Michael Supnick-u američki trombonista, trubač i vocalista, koji živi i radi u Rimu(Italija). On je održao i vodio sjajan koncert na platou „Trg od muzike“ koji je bio prepun domaćih i stranih gostiju.

Drugi dan koncerta, 27.08. nastupila je Jelena Jovović sa polaznicima vokalne radionice nakon čega je održala recital najpoznatijih Jazz Standarda.

Završni koncert 28.08. je održan u „Dvorani Park“, zbog specijalnih  elektro akustičkih zahtjeva i svjetlosnih efekata potrebnih za izvođenje muzike. Na tom koncertu svoje umjeće jazz muzike pokazao je Pippo Corvino Banda (Filip Gavranović kompozitor, aranžer i gitarista)sa internacionalnim sastavom, Anil Biligen klavir(Turska,Austrija), Miha Koren kontrabas (Slovenija), Pietro Rizzi bubnjevi(Italija)

Za tu priliku je angažovan Slobodan Bobo Stanišić naš najbolji majstor zvuka uz asistenciju Bojana Cicaka koji je upravljao Mikserima zvuka i svjetla. Rezultat je bio magičan spoj originalne muzike savršenih boja zvuka i svjetla pred prepunom salom. To je bila još jedna potvrda i neophodnost u svrhu našeg Jazz Festivala, koji je postao internacionalno prepoznatljiv. Počeo je da privlači pažnju velikog broja turista, kako domaćih, tako i stranih ljubitelja jazz-a, u potrazi upravo za takvim sadržajem za odmor.

Vaš muzički urednik Carlo