Riječ muzičkog urednika Jazz Bay Festivala

Jazz Festival  oformljen je 2013. godine. prije osnivanja Festivala Jazz koncerti su se događali sporadično bez nekog određenog termina. To su bile pojedinačne svirke obično vezane za privatnu posjetu istaknutih jazz umjetnika, koji su ili bili u posjeti, ili na ljetovanju. Ponekad su se uklapale i u termine zvaničnih Manifestacija, priznatih od strane nadležnih Institucija. Možemo reći da su uvijek bile vezane za aktivnosti Muzičke škole, kao prirodnog ambijenta za muzičku djelatnost.

Ovi koncerti su jasno pokazali da u samom gradu postoji  interesovanje publike za ovu vrstu muzike. Povremeno su dolazili ljubitelji jazz-a, i kao izvođaci i kao gosti, iz susjednih gradova Crne Gore. U Muzičkoj školi pored propisanih metoda odobrenih od resornog ministarstva, predhodnih nekoliko godina uveden je izborni predmet jazz-a, kao alternativna metoda učenja muzike, sa radionicama po ugledu na institucionalne seminare. Jedan takav pristup već imamo na primjeru Gitar Arta iz Beograda, koji  svakog avgusta održava radionice i koncerte u Muzičkoj školi i na platou „Trg od muzike“.

Ideja o osnivanju Jazz Festivala je već duže vremena bila prisutna, i tema  mnogih entuzijasta i ljudi od struke. Davali su razne ideje o tome kako treba da izgleda Festival, ali niko nije preduzeo inicijativu u vidu osnivanja jednog tijela, koji bi tu ideju sproveli i predstavli nadležnim institucijama kulture.

Konačno 2013. godine,  direktorica Muzicke škole Herceg Novi, Nada Karadžić je samouvjereno i hrabro,  zajedno sa jazz muzičarem Draganom Karlom Đorđević, pokrenula organizaciju Festivala. U svemu tome, na inicijativu direktorice Muzičke škole, pozvan je i istaknuti hercegnovski muzičar Antonije Pušić (Rambo Amadeus) da im se pridruži u osnivanju Festivala. Zbog svoje prezauzetosti uključio je i animirao još jedan tim entuzijasta, njegovih prijatelja:  Jovicu Rašović, Zagorku Schiller i Thomasa Schillera. Svi zajedno, uz kratku i efikasnu pripremu,  realizovali su prvi Jazz Festival u Herceg Novom 26. i 27.08.2013. godine. Zbog svojih profesionalnih obaveza Antnije Pušić nije prisustvovao Festivalu.

Dragan Karlo Đorđević, kao umjetnički direktor Jazz festivala, iskoristio je poznanstva koja je sklopio za vrijeme svog  boravka i rada u evropskim zemljama. Predstavio je Festival eminentnim jazz umjetnicima i edukatorima, koji su se i sami ponudili kako bi se ovaj projekat  realizovao. Rezultat svega toga  su dva izvanredno posjećena jazz koncerta, koji su ostali audiovizuelno zabilježeni, što predstavla jedan vrijedan dokument i svjedočanstvo o nastanku ovog Festivala. Prvi dan koncerta  održan je 26.03.2013. u „Dvorani park“, a drugi 27.03.2013. u Muzičkoj školi.

Podaci o učesnicima se mogu naći na sajtu Festivala.

Vaš muzički urednik Karlo